Formarea profesionala pentru prevenirea somajului – beneficii angajatori

Pentru prevenirea somajului si consolidarea locurilor de munca, angajatorii care organizeaza, programe de formare profesionala pentru proprii angajati, derulate de furnizori de servicii de pregatire profesionala (autorizati), vor primi, din bugetul asigurarilor pentru somaj, o suma reprezentand 50% din cheltuielile cu serviciile de formare profesionala organizate pentru un numar de cel mult 20% din personalul angajat.

Angajatorii pot beneficia de suma prevazuta pentru derularea unui singur program de formare profesionala in cursul unui an. Suma prevazuta se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj, in limita de cel putin 15%, angajatorilor selectati anual de AJOFM. Angajatorii sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor participante la programul de pregatire profesionala, pentru care s-a acordat suma prevazuta, cel putin un an de la data acordarii sumei.

Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor care au participat la programele de pregătire profesională, anterior termenului de un an, sunt obligaţi să restituie, în totalitate, subvenţia acordată pentru fiecare persoană, plus dobânda de referinţă a BNR, în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu.

Dacă încetarea acestora a avut loc din motivele prevăzute la art. 83 alin. 2, şi nu mai pot beneficia de stimulentul financiar menţionat mai sus pentru  o perioadă de 2 ani de la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu ale persoanelor respective.

Baza legala: Legea nr. 76/2002

Comments are closed.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0