Firma, emblema si marca reprezinta elemente distinctive prin care poate fi identificat un profesionist.
Firma este numele sau, dupa caz, denumirea sub care un profesionist este inregistrat la registrul comertului si sub care semneaza. Orice firma noua trebuie se sa deosebeasca de cele existente, iar in cazul in care exista o asemanare cu o alta firma, atunci trebuie sa se adauge o mentiune care sa o deosebeasca de aceasta.
Emblema este semnul sau denumirea care deosebeste un profesionist de altul de acelasi gen. Orice emblema trebuie sa se deosebeasca de emblemele inscrise in acelasi registru al comertului, pentru acelasi fel de comert, precum si de emblemele altor profesionisti de pe piata unde profesionistul isi desfasoara activitatea.
Potrivit reglementarilor legale, exista o serie de conditionari in ceea ce priveste utilizarea emblemei si a firmei unui profesionist datorate interdependentei dintre acestea, si anume:
- emblema poate fi folosita pe panouri de reclama, pe facturi, scrisori, note de comanda, tarife, prospecte, afise, publicatii si in orice alt mod, numai daca va fi insotita in mod vizibil de firma profesionistului;
- daca emblema cuprinde o denumire, firma va fi scrisa cu litere avand marimea de cel putin jumatate din cea a literelor cu care este scrisă emblema;
Firma si emblema trebuie scrise in limba romana, iar emblema trebuie sa fie insotita in mod vizibil de firma profesionistului.
Prin inscrierea in registrul comertului a firmei si emblemei, profesionistul dobandeste drept de folosinta exclusiva asupra acestora.
In cazul in care firmele sau emblemele sunt radiate din registrul comertului, atunci acestea sunt indisponibile pentru o perioada de 2 ani de la data radierii, cu exceptia situatiei in care “dobanditorul cu orice titlu al unui fond de comert va putea sa continue activitatea sub firma anterioara, care cuprinde numele unui profesionist persoană fizica sau al unui asociat al unei asociatii familiale, societati in nume colectiv ori comandita simpla, cu acordul expres al titularului precedent sau al succesorilor sai in drepturi si cu obligatia de mentionare in cuprinsul acelei firme a calitatii de succesor”.
Marca reprezinta orice semn susceptibil de reprezentare grafica, cum ar fi: cuvinte, inclusiv nume de persoane, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale si, in special, forma produsului sau a ambalajului sau, culori, combinatii de culori, holograme, semnale sonore, precum si orice combinatie a acestora, cu conditia ca aceste semne sa permita a distinge produsele sau serviciile unei intreprinderi de cele ale altor intreprinderi”. In Romania, marcile se inregistreaza in registrul marcilor tinut de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).
O marca poate fi inregistrata de orice persoana fizica sau juridica.
Asadar, dreptul asupra marcii este dobandit si protejat prin inregistrarea acesteia la OSIM si apartine solicitantului care a depus primul cererea de inregistrare a marcii.
Durata de protectie a marcii este de 10 ani, iar in cazul in care titularul doreste, inregistrarea marcii poate fi reinnoita la implinirea fiecarui termen de 10 ani.
Logo este o reprezentare grafica ce perimite recunoasterea imediata a firmei.
Sigla – de cele mai multe ori sigla este confundata cu emblema sau logo, insa sigla este un acronim, o abreviere a initialelor
Folosirea unei firme, inventii, marci, a unei embleme sau a unui ambalaj de natura sa produca confuzie cu cele folosite legitim de alt comerciant, constituie infractiune si se pedepseste conform legii.