In calitate de antreprenor trebuie sa stii ca disponibilitatile firmei existente in casieria unitatii precum si cele din conturile bancare nu pot fi folosite in interesul personal.
Modalitatea prin care antreprenorii pot sa ridice bani din firma este prin intermediul dividendelor. Astfel, din profitul anilor anteriori (atentie ! din profitul anului curent nu se pot distribui dividende), printr-o hotararea a adunarii generale a asociatilor/actionarilor si dupa retinerea de catre firma a 16% impozit, se pot ridica dividendele.
Acesta este un mod legal si corect de a scoate banii din firma.
O cale la fel de corecta este inregistrarea ca agajat pe firma – astfel lunar se poate obtine salariul, insa pentru firma este destul de costisitor prin prisma contributiilor sociale si a impozitului platit atat de angajat cat si de angajator.
Exista si alte situatii in care anumite cheltuieli (papetarie, protocol, deplasari, cele cu autoturismul) sunt inregistrate ca si cheltuieli ale firmei si de fapt sunt cheltuieli personale.
Codul fiscal permite deducerea unor astfel de cheltuieli atata timp cat sunt efectuate in scopul derularii activitatii firmei, iar acest lucru trebuie probat cu documente justificative. O documentare corecta permite deducerea TVA-ului si a cheltuielii (cu exceptia cheltuielilor care au deductibilitate limitata – protocol si auto).
O societate poate in plus sa imprumute administratorii cu sume de pana la 5.000 EUR .