Creditul comercial – este creditul pe care si-l acorda intreprinzatorii la vanzarea marfurilor sub forma amanarii platii. Astfel, un furnizor, vanzatorul, livreaza marfa clientului, cumparatorului, fara ca acesta din urma sa plateasca imediat. Ei se inteleg ca, dupa cateva zile, clientul sa platesca marfa, in schimb, cumparatorul, pentru a garanta buna sa credinta, va emite o cambie, un document, unde e specificata suma pe care o datoreaza, termenul la care va plati si faptul ca se angajeaza sa platesca la acel termen.
Principalele tipuri de credite comerciale sunt:
- Scontarea – este operatiunea prin care o banca cumpara un titlu negociabil (cec, cambie, bilet la ordin) inainte de scadenta acestuia, inscrisa in titlu contra unui pret diminuat cu valoarea taxei scontului, suma ramasa de incasat in baza titlului scontat avand functiile unui credit pe termen scurt.
- Factoring-ul – este un contract comercial de creditare la care participa o societate specializata (societate bancara sau o institutie financiara specializata) in incasarea de facturi, denumita factor, si o societate comerciala furnizoare de produse sau servicii, denumita aderent. Aderentul urmareste sa-si incaseze pretul facturilor inainte de termenul de scandenta, iar factorul urmareste sa obtina un beneficiu, de regula un anumit procent din facturile pe care le deconteaza in avans. In activitatea de factoring ia parte si beneficiarul (clientul) care va fi notificat ca trebuie sa plateasca factura la scadenta factorului.
- Forfetarea – este un contract prin care vanzatorul isi vinde creantele pe care le are asupra unui cumparator/beneficiar unei institutii bancare sau unei institutii financiare specializate, contra unei taxe de forfetare.