Ce inseamna prag de semnificatie?

Pragul  de semnificaţie înseamnă statutul informaţiilor în cazul în care se poate anticipa în mod rezonabil că omiterea sau prezentarea eronată a acestora influenţează deciziile pe care utilizatorii le adoptă pe baza situaţiilor financiare ale entităţii.

Pragul de semnificaţie al elementelor individuale se evaluează în contextul altor elemente similare.

Pragul de semnificaţie este un aspect al relevanţei specific unei entităţi bazat pe natura sau mărimea sau pe ambele a elementelor la care se referă informaţiile raportate de entitate.

Reglementările contabile (O 1802/2014) nu specifică un nivel cantitativ pentru pragul de semnificaţie şi nu predetermină ce ar putea fi semnificativ într-o anumită situaţie.

Lipsa unui ghid orientativ pentru determinarea concreta a acestui prag de materialitate genereaza de multe ori dificultati in aplicarea practica.

In activitatea firmei se intalnesc de cele mai multe ori cazuri in care pragul de semnificatie se calculeaza ca :

procent din total active : de exemplu 2% in total active;
procent din profitul brut : de exemplu 5% din media ultimilor 3 ani;
procent din capital – de exemplu 1% din capital;
sau un model mai complex: de exemplu 5% din profitul brut daca acesta este intre 0-150.000 lei, 2% daca este intre 150.000 lei si 300.000 lei si 1 la suta daca profitul depaseste 300.000 lei ;
Indicatorul ales sau poate combinatia de indicatori depinde de structura firmei. De exemplu o firma de servicii care nu are active prea multe nu ar trebui sa ia in calculul pragului de semnificatie un procent din total active ci mai degraba un procent din cifra de afaceri sau profitul brut.

Ce importanta are pragul de semnificatie ?

Entitatea se poate abate de la cerinţele cuprinse în reglementările contabile referitoare la prezentările de informaţii şi publicare, atunci când efectele respectării lor sunt nesemnificative.

De asemenea, modul de corectare a erorilor contabile depinde de semnificatia erorii.

Comments are closed.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0