O persoana poate fi angajata in munca doar in baza unui certificat medical din care sa reiasa faptul ca persoana aleasa in vederea angajarii este apta pentru prestarea acelei munci.
Nerespectarea acestei obligatii atrage nulitatea contractului individual de munca.
Examene medicale prin care se asigura sanatatea lucratorilor in campul muncii sunt:
- Examenul medical la angajare
La angajare in domeniile sanatate, alimentatie publica, educatie si in alte domenii stabilite prin acte normative se pot solicita si teste medicale specifice.
In urma examenului medical la angajare se stabileste daca acel candidat este apt/ apt conditionat/ inapt permanent sau temporar in munca pentru functia si locul in care angajatorul il va desemna sa lucreze. Conform Codului Muncii, examenul medical la angajare in munca se efectueaza pentru:
- lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pentru perioada determinata sau nedeterminata;
- lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
- lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
2. Examenul medical periodic
Acest examen se efectueaza periodic si este obligatoriu pentru toti salariatii. Frecventa efectuarii depinde de natura activitatii.
3. Examenul medical la reluarea activitatii
Acest tip de examen se efectueaza dupa o intrerupere a activitatii de minim 90 de zile, pentru motive medicale, sau de 6 luni, pentru orice alte motive, in termen de 7 zile de la reluarea activitatii. Orice angajat are dreptul sa consulte medicul specialist de medicina muncii, pentru orice simptome pe care le atribuie conditiilor de munca si activitatii desfasurate.