Vrei sa retragi dividende in 2017? – iata ce trebuie sa cunosti

Pentru ca este un subiect care starneste foarte mult interes, iata ce trebuie sa sti daca doresti sa retragi dividende in anul 2017:

  • Repartizarea dividendelor va putea avea loc doar dupa intocmirea si aprobarea situatiilor financiare. Situatiile financiare ale societatilor comerciale sunt reglementate printr-un act legislativ care stabileste si formatul acestora pentru exercitiul financiar incheiat. In functie de data in care este publicat acest ordin situatiile se vor putea pregati mai repede sau mai tarziu.
  • Daca societatea nu dispune de lichiditati suficiente pentru a putea platii dividendele, aceasta poate intocmi decizia de repartizare a dividendelor chiar daca in momentul in care se aproba nu exista suficienti bani in firma pentru a efectua platile. Platile pot sa se efectueze ulterior, insa important este ca impozitul pe dividende sa fie retinut in momentul platii si virat la buget pana in data de 25 a lunii urmatoare celei in care se platesc catre asociati/actionari. 
  • In 2017 dividendele se impoziteaza cu o cotă de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Cota de impozit de 5% se aplica asupra veniturilor din dividende distribuite.
  • Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din dividende, baza lunara de calcul a CASS (5.5%) reprezinta totalul veniturilor brute din dividende, in bani sau in natura, distribuite de persoanele juridice, realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.
  • In anul 2017, inceapnd cu luna februarie 2017, persoanele care realizeaza venituri din alte surse nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 alin. (1) lit. a) – d), g), i) – l), cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala.
  • Scutirea de  CASS la dividende in 2017 se aplica doar daca asociatii obtin si alte venituri pentru care platesc CASS (relatie de angajare). Daca singurul venit este cel din dividende, atunci si din 2017 trebuie sa plateasca 5.5% CASS la venitul din dividende.
  • Pentru luna ianuarie 2017 se va plati atat impozit 5% cat si CASS 5.5%  indiferent daca sunt angajati sau nu, sau obtin alte venituri supuse CASS.

Comments are closed.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0