Tu stii care este diferenta dintre ROE si ROA?

ROE (Return on Common Equity) – Rata rentabilitatii capitalului propriu-   reflecta eficienta utilizarii capitaluriloractionarilor si se determina ca raport intre profitul net obtinut (RNE)  de entitate si capitalul propriu(CPR).

ROE = (RNE  /CPR)  * 100

Indicatorul arata gradul de alocare a fondurilor actionarilor in activitatea curenta , pe de-o parte, precum si eficienta cu care firma angajeaza capitalul actionarilor in afaceri, pe de alta parte.

Indicatorul reflecta  totodata rentabilitatea capitalului actionarilor constituind o masura a capacitatii entitatii de a plati dividendele cuvenite acestora.

Indicatorul permite estimarea castigurilor pe o unitate de capital investit in actiuni sau profitul care revine proprietarilor  pentru investitiile facute in firma.

ROA   (Return on Total Assets)– Rata rentabilitatii activelor – este cea mai raspandita rata din cadrul ratelor rentabilitatii economice.  Aceasta masoara gradul de rentabilitate al intregului capital investit in entitate si se determina ca si raport intre rezultatul net al exercitiului(RNE) si totalul activelor entitatii (AB).

ROA = (RNE/AB) * 100

Comments are closed.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0