Tu ce stii despre fondul de rulment ?

Ce este fondul de rulment?

Fondul de rulment (capital de lucru) reprezinta partea din capitalul permanent destinata si utilizata pentru finantarea activitatii curente de exploatare. Acesta constituie diferenta dintre capitalul permanent si activele imobilizate, excedentul capitalurilor permanente asupra activului imobilizat.

Cu ajutorul acestui indicator se poate determina gradul de lichiditate al societatii, respectiv gradul de onorare a datoriilor curente de plata.


Cum se calculeaza fondul de rulment?

Fond de rulment = Surse Permanente – Alocari Permanente

Fond de rulment = (Capitaluri proprii + Datorii financiare) – Imobilizari nete de amortizare


Fondul de rulment se poate gasi in una din trei situatii:

  • Pozitiv -> capitalul permanent este mai mare decat activele imobilizate nete, societatea dispune de un excedent de resurse permanente care va fi utilizat pentru finantarea activelor circulante;
  • Negativ -> capitalul permanent este mai mic decat activele imobilizate nete, resursele permanente ale societatii sunt insuficiente pentru acoperirea datoriilor pe termen scurt.
  • Fondul de rulment este egal cu zero -> capitalul permanent este egal cu activul imobilizat net, activele imobilizate nete ale societatii sunt finantate in intregime din sursele permanente, neexistand surplus de surse permanente.

Cum se poate clasifica fondul de rulment?

Fondul de rulment al unei societati poate fii:

  1. Fondul de rulment propriu -> reflecta gradul de autonomie financiara al intreprinderii;
  2. Fondul de rulment strain -> reflecta excedentul de datorii pe termen mediu si lung utilizat pentru finantarea ciclului de exploatare;
  3. Fondul de rulment total -> reflecta asimetria dintre scadenta obligatiilor pe termen scurt si transformarea activului in disponibilitati banesti;
  4. Fondul de rulment net -> reflecta estimarea surplusului care ramane dupa potentiala finantare a activelor imobilizate.

Comments are closed.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0