Din Ordonanta Guvernului nr. 17 din 15 iulie 2015 au fost extrase cateva informatii utile cu privire la stingerea creantelor fiscale prin restituire de sume.
- Se restituie, la cerere, debitorului urmatoarele sume:
- cele platite fara existenta unui titlu de creanta;
- cele platite in plus fata de obligatia fiscala;
- cele platite ca urmare a unei erori de calcul;
- cele platite ca urmare a aplicarii eronate a prevederilor legale;
- cele de rambursat de la bugetul de stat;
- cele stabilite prin hotarari ale organelor judiciare sau ale altor organe competente
- cele ramase dupa efectuarea distribuirii
- cele rezultate din valorificarea bunurilor sechestrate sau din retinerile prin poprire, dupa caz, in temeiul hotararii judecatoresti prin care se dispune desfiintarea executarii silite.
- Sumele de restituit reprezentand diferente de impozite rezultate din regularizarea anuala a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice se restituie din oficiu de organele fiscale competente, in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.
- Sumele incasate prin poprire, in plus fata de creantele fiscale pentru care s-a infiintat poprirea, se restituie din oficiu de organul fiscal in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data incasarii.
- Diferentele de impozit pe venit de restituit mai mici de 5 lei (RON) vor ramane in evidenta fiscala spre a fi compensate cu datorii viitoare, urmand a se restitui atunci cand suma cumulata a acestora depaseste limita mentionata.
- Diferentele mai mici de 5 lei (RON) se vor putea restitui in numerar numai la solicitarea contribuabilului.
- In cazul restituirii sumelor in valuta confiscate, aceasta se realizeaza, in lei la cursul de referinta al pietei valutare pentru euro, comunicat de BNR, de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care se dispune restituirea.
- Daca debitorul inregistreaza obligatii fiscale restante, sumele se vor restitui numai dupa efectuarea compensarii.