Stii cand poti deconta doar bonul fiscal ?

Iata o masura de simplificare in domeniul contabilitatii – mai precis, exista situatii cand bonul este suficient ca document justificativ pentru deducerea TVA-ului , fara a a mai fi necesara solicitarea facturii.

Antreprenorii trebuie sa stie ca :

Daca achizitia este sub 100 de euro, cu TVA inclus (cursul de schimb pentru conversia in lei este cursul valabil la data emiterii bonului) este suficient bonul fiscal, cu conditia ca acesta sa aiba tiparit codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

Pentru aceasta, trebuie sa stiti intotdeauna codul firmei .

Acest document permite deducerea TVA-ului, insa pentru deducerea cheltuielii este necesara intocmirea unui decont de cheltuieli (impreuna cu celelalte documente insotitoare – de exemplu foaie de parcurs sau ordin de deplasare, sau o nota de receptie, etc.)

Daca bonul fiscal are in schimb o valoare mai mare de 100 eur sau nu are tiparit codul de inregistrare in scopuri de TVA, nu se poate deduce TVA.

In acest caz, trebuie solicitata de la furnizor o factura.

Ca si exceptie apar bonurile de combustibil la care dreptul de deducere a TVA depinde de utilizarea integrala/partiala a autoturismului in derularea activitatii firmei .

Dreptul de deducere integrala a combustibilului exista in situatia in se poate face dovada ca autoturismul este utilizat exclusiv in scopul activitatilor economice. In caz contrar, dreptul de deducere este de 50%.

 

Leave a Comment


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0