Sprijin pentru angajatii care au fost cel putin 15 zile in somaj tehnic incepand cu 1 iunie 2020

O veste buna pentru antreprenorii care au avut angajati in somaj tehnic cel putin 15 zile in perioada starii de urgenta si alerta.

Acestia vor putea beneficia de un ajutor de 41,5% din salariul brut al angajatilor insa maxim 2.253 lei, timp de 3 luni, daca ii pastreaza pe statul de plata pana la 31.12.2020.

Baza legala : OUG 92 din 29 mai 2020.

Astfel, incepand cu 1 iunie 2020, daca în perioada stării de urgență sau alertă:

  • angajatorii au avut angajati in somaj tehnic 75% platit de stat sau
  • angajatorii au suspendat contractele de munca ale angajatilor in baza art. 52 alin. (1) lit. c) Codul muncii ( in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare) si nu au beneficiat de indemnizatia de la stat.

pot beneficia de un ajutor constand in decontarea unei procent de 41.5% din salariul de baza brut , plafonat insa la 41,5% din salariul mediu brut adica 41,5% * 5.429 lei =2.253 lei

Durata acordarii beneficiului : trei luni.

Practic suma maxima care se poate obtine pe angajat este de 6.759 lei.

Prevederile se aplică numai persoanelor care au avut o durată a suspendării CIM de minimum 15 zile în perioada stării de urgență sau de alertă și au beneficiat fie de indemnizație de somaj de la stat, fie de somaj tehnic suportat de angajator .

Beneficiul vine la pachet cu obligatia pastrarii angajatilor pana la data de 31.12.2020.

Exista doua exceptii :

  • lucrătorii sezonieri si
  • cazurile în care încetarea contractului de muncă intervine din motive neimputabile angajatorului.

Procedura de recuperare sumelor de la stat

  • angajatorii suportă integral contravaloarea salariilor angajaților
  • in perioada 1- 25 a lunii următoare perioadei de raportare căreia îi sunt aferente veniturile, depun, prin mijloace electronice, la AJOFM o cerere semnată și datată de reprezentantul legal însoțită de o declarație pe propria răspundere și de lista persoanelor care beneficiază de această sumă.
  • Decontarea sumelor se efectuează în termen de cel mult 10 zile de la data îndeplinirii de către angajatori, a obligațiilor declarative și de plată aferente salariilor din perioada de raportare pentru care se face solicitarea.
  • Plata sumelor se face prin virament în conturile deschise de angajatori la instituțiile de credit

Modelul documentelor necesare acestui proces a fost publicat in Ordinul 457/2020.

Ca optiune, daca in domeniul in care activeaza firma se mențin restricții în condițiile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, și după data de 31 mai 2020, până la ridicarea acestor restricții, se pot mentine angajatii in somaj tehnic suportat de stat.

 

Comments are closed.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0