Preaviz – intrebari si raspunsuri

Se poate ca angajatorul sa te concedieze sau sa iti dai demisia, indiferent de situatie, contractul individual de munca se incheie doar dupa indeplinirea unui termen de preaviz.

1.Ce este preavizul?

Preavizul este intervalul de timp care permite atat angajatorului cat si angajatului gasirea unei alte persoane, respectiv cautarea unui alt loc de munca, inainte de incetarea contractului de munca.

2. Pot intra in preaviz in perioada de proba?

Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba contractul individual de munca poate inceta printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa angajatului sau agajatorului, fara sa fi necesara motivarea acesteia.

3. Concediu de odihna in perioada de preaviz. Se ia in considerare la calculul zilelor de concediu perioada de preaviz?

Da, concediul de odihna se poate efectua pe perioada preavizului si zilele din perioada preavizului intra in calculul zilelor de concediu. Deoarece contractul individual de munca continua sa isi produca efectele pe toata perioada preavizului, concediul de odihna se poate efectua fara suspendarea preavizului.

4. In ce situatii se suspenda termenul de preaviz?

In cazul in care contractul individual de munca este suspendat si preavizul va fi suspendat. Exceptie facand suspendarea contractului individual de munca pe durata absentelor nemotivate.

5.Care sunt termenele de preaviz?

In cazul concedierii perioada de preaviz este de minim 20 zile lucratoare.

In cazul demisiei perioada de preaviz pentru salariatii cu functii de executie este de maxim 20 zile lucratoare, iar pentru functii de conducere maxim 45 zile lucratoare.

6.Se poate demisiona fara preaviz?

Demisia fara preaviz este posibila doar in cazul in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile prevazute in contractul individual de munca.

7.Care este durata preavizului daca mi-am dat demisia?

Durata preavizului este prevazuta in contractul individual de munca, sau, dupa caz, prevazut in contractele colective de munca si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie si mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de conducere.

Comments are closed.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0