Poti deconta pe firma o factura emisa in deplasare pe numele tau ?

In situatia in care ai fost in delagatie si ai primit o factura emisa pe numele tau, nu al firmei, nu inseamna ca nu poti sa o decontezi.

Vestea buna este ca in normele metodologice la art. 146 din Codul fiscal se prevede ca :

“Facturile emise pe numele salariaţilor unei persoane impozabile aflaţi în deplasare în interesul serviciului, pentru transport sau cazare în hoteluri ori alte unităţi similare, permit deducerea taxei pe valoarea adăugată de către persoana impozabilă dacă sunt însoţite de decontul de deplasare. Aceleaşi prevederi se aplică şi în cazul personalului pus la dispoziţie de o altă persoană impozabilă sau pentru administratorii unei societăţi comerciale.”

Cu alte cuvinte, o factura emisa in deplasare pe numele administratorului sau a unui salariat permite deducerea TVA-ului daca este insotita de un decont de deplasare.

In ce priveste deductibilitatea cheltuielii, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, printre care si cheltuielile de transport şi de cazare în ţară şi în străinătate, efectuate pentru salariaţi şi administratori, precum şi pentru alte persoane fizice asimilate acestora.

Calitatea e administrator rezultă din actul constitutiv al contribuabilului sau contractul de administrare/mandat.

Persoanele fizice asimilate salariaţilor cuprind şi:

a) directorii care îşi desfăşoară activitatea în baza contractului de mandat, potrivit legii;
b) persoanele fizice rezidente şi/sau nerezidente detaşate, potrivit legii, în situaţia în care contribuabilul suportă drepturile legale cuvenite acestora.

Prin urmare, apreciem ca si cheltuiala este deductibila, chiar daca factura este emisa pe numele administratorului/salariatului.

 

Leave a Comment


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0