PFA si II – modificari privind inregistrarea si functionarea – comunicat ONRC

Numarul obiectelor de activitate potrivit Nomenclatorului CAEN, precum si numarul angajatilor pe care ii poate avea o PFA sau o II se va limita incepand cu data de 16.01.2017. Potrivit Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I in data de 19.10.2016), se modifica modul de inregistrare si de functionare a persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale.

Principalele modificari vizeaza numarul maxim de angajati si numarul activitatilor pe care PFA/II le pot avea in obiectul de activitate. Astfel, art. 16 alin. (1) prevede ca “PFA poate avea in obiectul de activitate cel mult 5 clase de activitati prevazute de codul CAEN”, in timp ce art. 24 alin. (1) stipuleaza ca “intreprinderea individuala poate avea in obiectul de activitate cel mult 10 clase de activitati prevazute de codul CAEN”.

In ceea ce priveste numarul de angajati, art. 17 alin. (1) prevede ca “PFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata singura sau impreuna cu cel mult 3 persoane angajate de aceasta, in calitate de angajator cu contract individual de munca incheiat si inregistrat in conditiile legii”.

“Intreprinderea individuala poate angaja cel mult 8 salariati, terte persoane, cu contract individual de munca incheiat si inregistrat in conditiile legii si poate stabili relatii contractuale, in conditiile legii (…)”, conform art. 24 alin. (1).

Persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale vor solicita ORC competent modificarea, in mod corespunzator, a mentiunilor din registrul comertului in termen de 2 ani de la intrarea in vigoare a legii. Potrivit alin. 4, modificarea mentiunilor referitoare la obiectul de activitate si emiterea noilor certificate de inregistrare se realizeaza, pe baza cererii, de ORC, cu titlu gratuit.

Sursa: -click aici-

Comments are closed.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0