Microintreprindere sau platitor de impozit pe profit ?

Microintreprinderea din punct de vedere al nivelului de fiscalitate:

  • realizează venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale;
  • Sa aiba cifra de afaceri de pana in 65.000 de euro
  • Sa nu fie societati bancare/de creditare/asigurare
  • capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale.

Daca indeplinesti conditiile de mai sus, poti opta pentru a plati impozit pe veniturile microintreprinderilor, respectiv 3 % din cifra de afaceri. Potrivit unor analize, se spune ca pentru a fi rentabil impozitul pe veniturile microintreprinderilor firmele trebuie sa aiba o rata de profit de cel putin 20 %, deoarece daca ai optat pentru impozit pe profit si ai avea o rata de profit sub 20 % e posibil sa platesti un impozit mai mare decat 3 % din venituri . Motivul? Pentru ca impozitul pe profit nu se plateste aplicand 16 % din profitul contabil , ci din profitul impozabil care include si veniturile neimpozabile care sunt de regula mult mai mici ca si numar decat cheltuielile nedeductibile.

Important!  Daca intr-un an depasesti plafonul de 65.000 euro cifra de afaceri, vei trece automat ca si platitor de impozit pe profit.

Prin urmare, impozitarea ca microintreprindere este  mai avantajoasa pentru firmele care au o rata de profit de peste 20% dar si pentru firmele care nu au o rata asa mare de profit dar care au costuri nedeductibile semnificative. Un alt avantaj il reprezinta eliminarea stresului de a genera artificial cheltuieli deductibile pentru a nu se plati impozit prea mare.

Impozitarea ca microintreprindere , de regula, nu este avantajoasa pentru:

  • firmele de comert cu amanuntul care practica un adaos mic (pana in 30%) sau pentru cele de comert en-gros
  •  firmele producatoare de bunuri care au marja redusa la vanzare.

Leave a Comment


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0