Ce zile sunt considerate sarbatori legale ? – obligatiile angajatorului

Potrivit legii, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt :

 1 și 2 ianuarie;

 prima ai a doua zi de Pasti;

 1 mai;

 prima si a doua zi de Rusalii;

 Adormirea Maicii Domnului;

 1 decembrie;

 prima si a doua zi de Craciun;

 doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Aceste zile libere nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

ACORDAREA ACESTOR ZILE LIBERE SE FACE DE CATRE ANGAJATOR.

Pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie – se vor stabilii programe de lucru adecvate.

In acest caz, salariatii care lucreaza in zilele de sarbatoare legala in scopul asigurarii asistentei sanitare si a aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricat necesitate, idem pentru locurie de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita procesului de productie este obligatoriu sa le fie asigurata compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

Pe de alta parte, in cazul in care din motive justificative nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot stabilii si alte zile libere la decizia angajatorului.

Comments are closed.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0