Ce presupune un contract colectiv de munca?

Potrivit art. 229 din Codul Muncii, contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.

Negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati. La negocierea clauzelor si la incheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere. Contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale, constituie legea partilor.

Partile, reprezentarea acestora, precum si procedura de negociere si de incheiere a contractelor colective de munca sunt stabilite potrivit legii.

De ce este important sa se incheie contracte colective de munca?

Forta majoritatii salariatilor este mai mare decat forta unui singur salariat. Fiind o grupare unita, salariatii pot cere satisfacerea intereselor intr-o masura mai mare decat o pot face individual. Angajatorul trebuie sa acorde o atentie deosebita negocierii si incheierii contractului colectiv, respectand atat doleantele angajatilor, cat si propriile interese.

Comments are closed.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0