Ce ar trebui sa stiu despre avansurile de trezorerie?

Iata mai jos o selectie esentiala a informatiilor privind avansurile de trezorerie:

  • Ordinul 1802/2014, prevede ca sumele acordate personalului prin sistemul de carduri sau in numerar, cu titlu de avansuri spre decontare in vederea platii unor achizitii sau prestari de servicii, se evidentiaza in contul 542 “Avansuri de trezorerie”.
  • Legislatia nu prevede un termen de restituire a avansurilor, insa acest lucru poate fi stabilit prin procedurile contabile si adus la cunostinta angajatilor. Aceste proceduri sunt aprobate de administratorul firmei.
  • Un avans luat pentru a efectua o plata in numerar catre un furnizor trebuie sa respecte regulile: se pot efectua plati catre aceleasi persoane, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
  • Plati din avansuri spre decontare se pot efectua in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.
  • Angajatii pot sa beneficieze si de avansuri din salarii. O situatie des intalnita este acordarea de 30% din salariu la avans si restul la decontarea finala. Pot exista si situatii de 50%/50%, insa avansul din salariu nu va putea depasi valoarea salariului net cuvenit.
  • Documentul utilizat pentru justificarea sumei primite ca avans este decontul de cheltuieli, iar documentul care justifica incasarea/plata este dispozitia de plata/incasare catre casierie (Ordinul 2634/2015).

Comments are closed.


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0