Care este diferenta dintre conturi sintetice si conturi analitice?

Conturile sintetice sunt conturile de baza ale contabilitatii, cu ajutorul carora se reflecta mijloacele economice, sursele de finantare, procesele economice si rezultatele, grupate dupa caracteristicile lor generale.

Conturile analitice reflecta concomitent partile componente ale mijloacelor, surselor, proceselor si rezultatelor economice respective, dupa insusirile lor specifice. Acestea fac posibila detalierea, dezvoltarea pe feluri, pe elemente componente de mijloace, surse, procese si rezultate ale conturilor analitice.

Un cont sintetic poate fi detaliat in mai multe conturi analitice, in functie de natura mijloacelor, proceselor si a rezultatelor economice, dar si de necesitatile de detaliere a continutului elementului urmarit cu ajutorul acestuia.

Conturile analitice functioneaza dupa aceleasi reguli dupa care functioneaza si contul sintetic de care apartin, deoarece in ambele categorii de conturi se inregistreaza acelasi element.

Conturile sintetice de gradul 1 sunt reprezentate prin 3 cifre, conturile sintetice de gradul 2 sunt reprezentate prin 4 cifre. Conturile sintetice de gradul 1 si 2 sunt inscrise in planul de conturi iar conturile analitice indiferent de gradul acestora sunt definite de catre unitatile patrimoniale in functie de nevoile acestora, acestea putand fi diferite de la o societate comerciala la alta.

Exemple:

401 (Furnizori) – cont sintetic de gradul 1

5311 (Casierie) – cont sintetic de gradul 2

401.01 (Furnizori SC ALFA SRL) – cont analitic

Leave a Comment


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0