In urma unei delegatii/deplasari, salariatului ii vor fi decontate toate cheltuielile si va primii si diurna in anumite conditii. Toate cheltuielile privind delegatia/deplasarea angajatilor trebuie sa fie derulate in scopul activitatii societatii.
Cheltuieli decontate in calitate de angajat al societatii:
- transportul si cazarea in tara – derulate in scopul realizarii de venituri;
- masa servita pentru partenerii de afaceri – care se pot deconta in limita cheltuielilor de protocol.
- indemnizatia de deplasare (diurna);
- cheltuiala cu autoturismul: cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice, sunt deductibile limitat, la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii (conform art. 21 alin. (4) lit. t).
Deductibilitatea la cheltuielile cu autoturismul este de 50% daca este folosit partial in scopul derularii activitatii firmei si 100% in cazul utilizarii integrale in scopul activitatii firmei.
Cheltuieli decontate in calitate de administrator al societatii:
- din 1 ianuarie 2016 administratorii pot beneficia de diurna;
- transportul si cazarea in tara – derulate in scopul realizarii de venituri;
- masa servita pentru partenerii de afaceri – care se pot deconta in limita cheltuielilor de protocol;
- cheltuiala cu autoturismul.
Diurna este o suma primita de angajati pe perioada delegatiei si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului. Pentru deplasarea in tara se acorda diurna in lei, pentru deplasarea in afara se acorda diurna in valuta. Companiile pot stabili orice nivel de diurna doresc, dar trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte:
- este deductibila o cheltuiala cu diurna de doar 42,5 lei/angajat pe zi (altfel spus in limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice);
- ceea ce depaseste 42,5 lei se considera beneficiu salarial si se supune acelori cote de contributii si impozit, la fel ca si salariul.
De cele mai multe ori, angajatorii prefera sa respecte suma de 42.5 lei/angajat/zi pentru a nu exista alte cheltuieli in plus.