Societatea pe actiuni (abreviat SA sau S.A.) este una din formele de societate comerciala cu o larga reglementare si implementare pe plan international. Aceasta este o societate de capitaluri, asociatii raspund pentru pierderile societatii doar in limita actiunilor detinute. Astfel spus, asociatii nu pot pierde mai mult decat au investit. Iata mai jos 6 lucruri esentiale privind infiintarea SA-urilor:
- Se constituie prin subscriere integrala si simultana a capitalului social sau subscriptie publica;
- In cazul subscrierii integrale si simultane a capitalului, capitalul social varsat la constituire nu poate sa fie mai mic de 30% din cel subscris. Diferenta de capital social subscris va fi varsata:
-pentru actiunile emise pentru un aport in numerar, in termen de 12 luni de la data inmatricularii societatii;
-pentru actiunile emise pentru un aport in natura, in termen de cel mult 2 ani de la data inmatricularii.
- Capitalul social nu poate fi mai mic de 90.000 lei;
- Numarul actionarilor unei SA nu poate sa fie mai mic de 2. In cazul in care societatea detine mai putin de 2 actionari pe o perioada mai mare de 9 luni, orice persoana interesata poate solicita instantei ca societatea sa fie dizolvata.
- Cand societatea va fi constituita prin subscriptie publica, fondatorii vor intocmi un prospect de emisiune.
- Subscrierea va cuprinde: numele si prenumele sau denumirea, domiciliul ori sediul subscriitorului; numarul, in litere, al actiunilor subscrise; data subscrierii si declaratia expresa ca subscriitorul cunoaste si accepta prospectul de emisiune.